Van-e válasz a BANI-ra?

Minden rendszerünk, a globális kereskedelmi és információs hálóktól kezdve a barátainkkal, családtagjainkkal és kollégáinkkal fenntartott személyes kapcsolatainkig, minden rendszerünk változik – szükségszerűen és alapvetően. Ez olyasvalami, aminek a leírásához, felfedezéséhez és megértéséhez új nyelvre, új gondolkodásmódra van szükség.

A BANI-keretrendszer egy olyan lencsét kínál, amelyen keresztül láthatjuk és strukturálhatjuk a világban zajló eseményeket. A rövidítés összetevői még utalhatnak is a válaszlehetőségekre: a törékenységre rugalmas és laza reagálással lehet válaszolni; a szorongást empátiával és odafigyeléssel lehet enyhíteni; a nemlinearitásnak kontextusra és rugalmasságra van szüksége; a felfoghatatlanság átláthatóságot és intuíciót kíván. Lehet, hogy ezek inkább reakciók, mint megoldások, de azt sugallják, hogy lehetséges válaszokat találni.

A világ, amelyben élünk, törékeny, félelmetes, nem lineáris és érthetetlen. Hogyan élhetünk mégis ebben a világban és hogyan győzhetjük le a kihívásokat? Jamais Cascio, jövőkutató intézet munkatársa a BANI-ra adott válaszként a RAAT fogalmát javasolja. A RAAT a Resilience, Attentiveness, Adaptation és Transparency (Rugalmasság, Figyelem, Alkalmazkodás és Átláthatóság) szavak rövidítése.

Ellenálló képesség a törékenységgel szemben

A reziliencia a rugalmas ellenállóképességet írja le, hogy tartós károsodás nélkül túléljük a nehéz élethelyzeteket. Egy ellenálló rendszer, amely jobban képes megküzdeni a külső stresszel és túljutni a válságokon. Ez mind személyes szinten, mind a szervezet egészében döntő fontosságú.

Figyelem (Mindfulness és Empátia) a szorongással szemben

A mindfulness azt jelenti, hogy itt és most vagyunk – nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is. A BANI világában ez azt jelenti, hogy meg kell állítani a negatív gondolatok körforgását. A mindfulness segíthet megszüntetni a rossz döntéstől való félelmet. A társas kapcsolatok szintjén ez a figyelem a másokhoz való empatikus odafordulást jelenti.

Alkalmazkodás a nemlinearitás ellen

Az emberek hihetetlenül rugalmasak, újra és újra képesek alkalmazkodni, megváltoztatni és felülírni a meglévő külső és belső rendszereket. Szükségünk is van erre az alkalmazkodóképességre, hogy képesek legyünk egy nemlineáris világban működni. Azok számára, akik rugalmasan tudnak bánni az eredményekkel, kevésbé fontos, hogy azok honnan jöttek. A múltat nem tudjuk megváltoztatni, de a jövőt a saját kezünkbe vehetjük.

Átláthatóság az érthetetlenség ellen

Amit nem értünk, az nem tűnik számunkra értelmesnek. Pedig az értelmesség a mentális egészség és elégedettség fontos tényezője. Az átláthatóság jobb megértést teremt. A „Mi?”, a „Miért?” és a „Minek?” kérdések segítenek nagyobb világosságot teremteni a rendszerben.

Ma minden szervezetnek szembe kell néznie azzal a kihívással, hogy alkalmazkodjon a BANI-körülményekhez. Ezekkel a készségekkel egyéni és szervezeti szinten is előnyhöz juthat, csupán egy kis szemléletmódváltásra van szükség!

Jamais Cascio: Facing-the-age-of-chaos cikke alapján