Könyvajánló – Mogyorósy-Révész Zsuzsanna: Érzelemszabályozás a gyakorlatban – Újrakapcsolódás a belső biztonsághoz

Egy hiánypótló könyvet hoztunk most, és szeretnénk neked ajánlani.
Egy könyvet, ami mer az érzelmekről beszélni. És nem csak mer, de tud is! Közérthető, olvasmányos, ugyanakkor a tudományos tekintetben is igényes, támaszkodik a friss nemzetközi és hazai irodalomra.
Lássuk, miért éri meg a kezedbe venni, és időt szánni Mogyorósy-Révész Zsuzsanna könyvére!

Az érzelmeinkről beszélni sokáig nem volt szokás, rengeteg gátlás alakult ki ezzel kapcsolatban. Még most is tapasztalom csoportokon, tréningeken és egyéni kliensekkel való munkában is, hogy sokszor nehézségbe ütközik felismerni, megnevezni és/ vagy kimondani, hogy úgy igazából, hogy vagyunk, hogyan érezzük magunkat. Talán ma már többet lehet hallani a témáról, de mégsem lehet elégszer elmondani, hogy a saját belső világunkkal való kapcsolódás, a szükségleteinkre, érzelmeinkre, aktuális állapotunkra való mély figyelem és reflektálás a jóllétünk egyik fontos meghatározója lehet. Az „Érzelemszabályozás a gyakorlatban” című könyv ezen az úton hű társunk, egyfajta iránytűnk lehet.

A szerző – Mogyorósy-Révész Zsuzsanna – maga is gyakorló szakember, tanácsadó szakpszichológus, EMDR Practitioner (traumatikus élmények következtében kialakult maradandó problémák kezelésére kidolgozott speciális terápiás módszerben dolgozó segítő), a Metamorfózis Műhely alapítója. Mogyorósy szemléletmódja egyrészt gyakorlatias – az ember felől közelít és mesél, másrészt szakmai, a tudományos szemléletmód, a friss eredmények egyaránt helyet kapnak a könyvében. Mint az irodalmat kedvelő, és iránta mélyen érdeklődő ember ugyanakkor végig figyel rá a szerzőnk, hogy a nyelvezet fogyasztható és igényes maradjon, akkor is, ha nem szakemberként, hanem laikusként forgatjuk a könyvét.

Miről is mesél, mit tanít nekünk ez a könyv?
Az alapoktól indulunk: Mit jelent a biztonság? Mi az érzelemszabályozás? Hogyan alakul az önszabályozásunk fejlődése egészen a születésünktől idős korunkig? Fontos ismereteket ad át a szerző, véleményem szerint mindenkinek érdemes erről olvasnia, aki emberek között mozog, él, dolgozik, vagy éppen a saját működésére szeretne jobban rálátni. Az önszabályozás fejlődéséről szóló részt kötelezővé tenném mindazok számára, akik nevelésben-oktatásban dolgoznak, szülők vagy egyszer majd szeretnének szülővé válni.

A könyv középső blokkjában a traumákról és krízisekről olvashatunk. Ez a rész azért is nagyon forró téma, mert a mai mainstream pszichológiában kisebb zavar tapasztalható: sokszor halljuk hétköznapi párbeszédekben is, hogy valaki krízisen megy keresztül vagy valamilyen esemény traumatizálta. Az esetek jelentős részében e fogalmakat tévesen használjuk, ezért remek, hogy a jó értelemben „rendet rak” a szerző, aki maga is traumaterápiával foglalkozik, tehát egy szakértőtől olvashatunk erről. Ebben a fejezetben nem csak a fogalmakról tájékozódhatunk, hanem magukról a terápiás lehetőségekről is, így átfogó képet kapunk róla, hogy a segítség milyen formában érhető el, ha akár mi, akár valaki a környezetünkben érintett.

És végül, de nem utolsó sorban, a személyes kedvencem, a könyv utolsó harmada – ami arról szól, hogy mi magunk mit tehetünk meg a saját jóllétünkért. Ez a leggyakorlatiasabb rész, ugyanakkor szépen épül az előzőekben elolvasottakra. Sok önismereti kérdéssel, gyakorlattal, a hétköznapokba beépíthető, elvihető eszközzel megismerkedhetünk, felvérteződhetünk, mire a könyv végéhez érkezünk.

Összegezve: az „Érzelemszabályozás a gyakorlatban” tulajdonképpen talán nem is iránytű, inkább úgy működik, mint egy jól összepakolt bőrönd, amit az önismereti utazásunkra magunkkal vihetünk. Van benne elméleti alapozás, fogalmi áttekintés, a terápiás lehetőségek áttekintése (amit talán csak szükséghelyzet esetén veszünk ki), és sok-sok gyakorlati segítség, hasznos anyag, igazi „must have” technikák, hogy tényleg újra tudjunk kapcsolódni a belső biztonságunkhoz, jobban megértsük a saját érzelemszabályozásunk működését.

Hont-Gáspár Anita írása