fbpx

Kihagyni a nyaralást? Ne is gondolj rá!

A szabadságolás nem csupán általános közérzetünkre, de mentális egészségünkre, stresszszintünkre és – aztán visszatérve a munkába – személyes hatékonyságunkra is jó hatással van. Kutatások támasztják alá, hogy szoros összefüggés található a kivett szabadságok mértéke és különböző pszichés, illetve fiziológiai jelenségek között.

Ha nem pihen a szervezetünk, az a figyelmi kapacitásunk csökkenését, mentális fáradtságot, érzelmi kimerültséget eredményezhet, ami hosszú távon könnyen növelheti a kiégés kockázatát, hogy a szív-és érrendszeri megbetegedésekről ne is beszéljünk. Szabadságra menni tehát kötelező!

Ha nincs lehetőséged egy hosszabb utazásra, csak kövesd az alábbiakat, hogy felfrissülten és új energiákkal térhess vissza.

  • Változtass a környezeteden! A nyaralásnak nem kell kiterjedt utazással járnia.
  • A szórakozás abban rejlik, hogy olyan helyre mész, amely különbözik a mindennapi életedtől, a megszokottól. Ez lehet egy rövid autóút otthonról, egy hosszabb autós kirándulás vagy egy kirándulás a város másik végébe.
  • Tervezz előre! Bár egy spontán kiruccanás izgalmas lehet, a kutatások azt mutatják, hogy a rosszul megtervezett nyaralások stressze megszüntetheti a szabadidő pozitív előnyeit. Az előre tervezés azt is biztosítja, hogy legyen mire várnod.
  • Határozd meg, hogy milyen típusú élményt szeretnél szerezni! Az ideális nyaralás mindannyiunk számára más és más. Mi az elképzelésed a kikapcsolódásról? Mi teszi lehetővé számodra a feltöltődést? Mi tölt fel igazán?
  • Tölts időt a szabadban! A természetben töltött idő mind mentálisan, mind fizikailag jótékony hatással van ránk. Ráadásul ezeket az előnyöket akár egy nemzeti parkban, akár egy városi parkban, és már heti két óra természetben töltött idővel is kiaknázhatjuk.
  • Kapcsolódj ki a munkából! A munkából való kikapcsolódás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a nyaralást nyaralásnak érezzük. Agyunk számára ez egy kis pihenőidő a munkánkkal járó kognitív követelmények áradatától. Teret enged a kreativitás kibontakozásának, és lehetővé teszi, hogy teljes mértékben jelen legyünk családunkkal, barátainkkal.
  • Hozz létre emlékeket! A nyaralás remek lehetőség arra is, hogy maradandó, pozitív emlékeket teremts. Számos tanulmány kimutatta, hogy a boldog emlékek felidézése megelőzheti a stresszt, a szorongást és a depressziót – amire nagy szükség van rohanó életünkben.