Gyakori félreértések a pszichológiai biztonságról

A pszichológiai biztonság azt jelenti, hogy kedvesek vagyunk egymással a csapatban

Óriási tévedés – már amennyiben a „kedvesnek lenni” azt jelenti, hogy feltétel nélküli támogatást nyújtunk egymásnak, és buzgón bólogatunk a másik véleményét hallva.

Éppen ellenkezőleg. A pszichológiai biztonság azt jelenti, hogy konstruktív vitákat folytatunk, és felvállaljuk azokat a konfliktusokat, melyek bizony minden csapatban elő kell, hogy forduljanak.

A pszichológiai biztonság az extrovertáltak kiváltsága

Gyakori félreértés, hogy a pszichológiai biztonságot csak az extrovertáltak élhetik meg. Kutatások sora bizonyítja, hogy nincs köze a csapat tagjainak extrovertált vagy introvertált személyiségvonásaihoz, mivel ez a fogalom alapvetően a csapatban uralkodó munkakörnyezetet, légkört írja le, amely nagyjából egyformán hat a csapat tagjaira. Ha megfelelő a légkör a csapat introvertált és extrovertált tagjai egyaránt meg fogják osztani gondolataikat, véleményüket.

A pszichológiai biztonság csupán egy újabb szó a bizalomra

Bár a két fogalomban sok a hasonlóság, nem tökéletes helyettesítői egymásnak. A legfontosabb különbség, hogy a pszichológiai biztonság csak csoportszinten értékelhető és tapasztalható meg, míg a bizalom általában két fél között, két személy, vagy egy személy és egy intézmény stb. létezik. A pszichológiai biztonság egy adott időpontban megfogható élmény, míg a bizalom jövőidejű, egyfajta várakozást tartalmaz.

A pszichológiai biztonság azt jelenti, hogy rosszabb teljesítménnyel is megelégszünk

A „megbocsátó” munkahelyi légkört sok vezető tévesen úgy értelmezi, hogy elfogadjuk a rossz teljesítményt vagy a határidők be nem tartását. Igen, a pszichológiai biztonság valóban megengedi a hibázást, de csak akkor működik megfelelően, ha ezt a meglehetősen ambiciózus célkitűzések tükrében tesszük. Amikor az emberek hisznek abban, hogy meg tudják valósítani a célokat, és közösen valós erőfeszítéseket tesznek az elérésükért, akkor lépnek csak át az innovációt és szervezeti tanulást biztosító zónába a komfortzónán túl.

A pszichológiai biztonság vezetői hatáskörbe tartozik

Valóban, csakúgy, mint a csapattagok, a vezetők is sokat tehetnek a pszichológiai biztonság megteremtéséért és fenntartásáért, a csapat tagjainál kicsit többet is. Viszont a pszichológiai biztonság a csapat minden tagjának a felelőssége, ahogyan lerombolásáért is sokat tehet egy-egy csapattag, úgy fenntartás is nagyfokú tudatosságot igényel részükről, attitűdjeik, viselkedésük egymással, alapvető jelentőséggel bír.

Forrás: Amy C. Edmondson: The Fearless Organization, James W. Tamm-Ronald J. Luyet: Radical Collaboration)