A.C.T.® – Active Competence Training®

Az A.C.T. ® a GroupDynamics saját fejlesztésű módszertana, melyet 2009-ben indítottunk útjára, és sikerét jelzi, hogy már mások is igyekeznek beépíteni fejlesztési repertoárjukba. 😊

Megalkotásakor egy olyan módszertan fejlesztése volt a célunk, mellyel résztvevőinket finoman tessékelhetjük ki komfortzónájukból, hogy megtapasztalják saját határaikat, tudatosítsák kapcsolóikat és betekintést nyerjenek vakfoltjaikra – mindezt mégis biztonságos, kockázatmentes környezetben tehessék.

A módszertan dióhéjban
A tréning résztvevői saját kommunikációs helyzeteiket, elakadásaikat, konfliktusaikat hozzák be a tréningre, és azok megoldási lehetőségeit tréningmódszertanilag felkészült színész kollégáinkkal próbálhatják ki, helyzetgyakorlat formájában.
Leggyakrabban készségfejlesztő tréningjeinken, asszertív kommunikáció, konfliktuskezelés, érzelmi intelligencia és nehéz vezetői helyzetek feldolgozást célzó tréningjeinket találkozhattok vele, akár tantermi, akár online formában.

Az indulás óta eltelt időben egyértelművé vált, hogy a módszertan nemcsak, hogy beváltotta, de túl is szárnyalta elképzeléseinket, résztvevőink körében zajos sikert aratott. 

A leggyakoribb visszajelzés, amit a módszertanról kapunk, rögtön a tréningen születik meg, amikor résztvevőink a helyzetből felocsúdva pislognak, mert rájönnek, hogy az elmúlt néhány perc illúziója valóban a tréningterem falai között zajlott. A helyzeteket az empatikus színészi játéknak köszönhetően olyan valósághűnek élik meg, hogy érzelmileg és megélésben is teljesen magával ragadja őket.

Gyakori, hogy évek elteltével is fel tudják idézni, mi történt a helyzetben, ha újra találkozunk. Ez teszi igazán kézzelfoghatóvá, mit is jelent a sajátélményű tanulás.

Hogy az önismereti tanulságokon túl mit értékelnek még benne résztvevőink?

  • A helyzetek ismételhetők, több megoldási alternatíva kipróbálására, konkrét megélésére van lehetőség.
  • Színészeink felkészültek számos kommunikációs és viselkedési reakcióminta megjelenítésére, akár a végleteket is kihasználva, de természetesen mindig a személyes határok tiszteletben tartásával.
  • Lehetőség van a kényes szituációk tét nélküli főpróbájának lejátszására, azaz felkészülhetnek olyan nehéz beszélgetésekre, amelyek még előttük állnak. 
  • Fontos szerepet tölt be a tréner, aki a helyzetek feldolgozása során kiemelt figyelmet fordít a résztvevő lelkiállapotának kiegyensúlyozására, és támogatást nyújt a helyzetekből adódó megfigyelések, konzekvenciák levonására, beépítésére.

Gyere el te is, és próbáld ki! Garantáltan emlékezetes tanulási élményben lesz részed. 😊

Figyelmeztetés: az A.C.T.® módszertan csak komoly szakmai felkészítéssel és megfelelő tapasztalattal rendelkező tréner és a színész csapat együttműködésében alkalmazható.