fbpx

A csendes kisebbség

Ha extrovertált vagy, próbálj meg introvertáltként viselkedni két napig: néhány emberrel beszélgess csak. Akkor se beszélj sokat, inkább figyelj oda a másikra, hallgasd meg. Ne vágj közbe. Próbálj meg csendesen figyelni a meetingeken. Gondold végig, mit fogsz mondani, minden alkalommal, még azelőtt, hogy kinyitod a szád. Kommunikálj írásban, és mindent, amit kiadsz a kezedből, olvass át ötször. Minden ténynek és adatnak, amit felhasználsz, nézz utána legalább két forrásból. 

Fárasztó volt? Na, ezt a fáradtságot szorozd meg tízzel: ebben a fáradtságban léteznek introvertált kollégáid az extrovertált világban – folyamatosan.

Az extrovertált ideál 

Minden szülő, akinek introvertált a gyermeke, szembesült már azzal az aggodalommal, amit a rokonok, óvónénik, tanárok mutatnak a gyermek jövőjét illetően. „Hát, mi lesz így vele?!”

Aggodalmuk nem alaptalan. Tudjuk, az extrovertáltaké a világ valamiért. Dale Carnegie (1888-1955) nagyhatású munkássága megtanította: ahhoz, hogy valaki sikeressé váljon a munkájában, vagy számításba vegyék egy előléptetésnél fontos, hogy fellépésével, kapcsolatteremtő képességével és meggyőzőkészségével lenyűgözze az ítészeket. Ez pedig beivódott a versenyszféra tudatalattijába. Nem elég jól dolgozni, el is kell tudni adni magunkat, az eredményeinket.

Tudják ezt az introvertáltak is. Az extrovertált ideál képe olyan erősen jelen van a mindennapokban, hogy elérje, a társadalmunk 20-35%-a kevesebbnek érezze magát egy alapvető, veleszületett vonása miatt. Nem elég, hogy beülnek a nyitott terű irodákba, részt vesznek a megszámlálhatatlan napi meetingen, akár 4-5 alkalommal is egy napon, de sokan megpróbálnak beilleszkedni, belesimulni a struktúrába is, túlterhelve önmagukat. Gyakran vesznek fel extrovertált viselkedésmódokat, hogy megfeleljenek.

Hogyan próbálnak beilleszkedni?

Megtanulják, hogyan társalogjanak felszínes dolgokról, bár igazából ez nem esik jól nekik.

Hozzászólnak a meetingeken, mert feszengenek, ha csak ők nem teszik.

Odafigyelnek a testbeszédükre.

Elmennek a kollégákkal bulizni, ahelyett, hogy otthon kuckóznának.

Bevállalják a prezentáció megtartását – pedig előtte hajnalban hideg verítékben úszva ébrednek.

Mindez sokkal több energiát követel tőlük, mint extrovertált kollégáiktól, hiszen ugyanaz az ingermennyiség sokkal jobban elfárasztja őket. A félénkség és a társas szorongás messze nem egyenlő az introverzióval, de az introvertáltaknak szükségük van arra, hogy az impulzusokat feldolgozzák és kipihenjék.

A nem önazonos viselkedés – mint mindenkinél, náluk is – kihat a mentális egészségükre. A folyamatos stressz-állapot kiégéshez, a társas kapcsolatok kerüléséhez vezethet. Saját introvertált erősségeik alulértékelése pedig valóban erodálhatja önbizalmukat.

Ahelyett, hogy nem önazonos viselkedésre szorítjuk introvertált kollégáinkat, érdemes lenne erősségeikre építeni.

Az introvertáltak erősségei

Bár az alábbi lista nem lesz mindenkire egyaránt érvényes, azért jó közelítést ad arról, hogy melyek általában az introvertált kollégák erősségei (és persze nem jelenti azt, hogy egyes elemei ne lennének igazak egyes extrovertáltakra).

Az introvertáltak

  • kitartóan, módszeresen és átgondoltan keresik a megoldást a problémákra,
  • megfontoltak, mind beszédükben, mind döntéseikben,
  • figyelmesek, a részletekre éppúgy, mint az emberekre,
  • sokan közülük rendkívül empatikusak,
  • önállóak,
  • önmagukban is kreatívak (míg az extrovertáltaknak ehhez gyakran külső, társas impulzus szükséges)

Az introvertáltak mint vezetők (Igen, ez sem lehetetlen, sőt!)

Azok az introvertált vezetők, akik önazonosan építenek személyiségükből származó erősségeikre:

  • valódi coaching szemléletű vezetőkké tudnak válni mivel nyitottak kollégáikra és figyelmes hallgatók,
  • empátiájuknak köszönhetően erős pszichológiai biztonságot alakítanak ki csapatukban,
  • mivel jellemzően mélyebb kapcsolatot ápolnak másokkal, munkatársaikkal is bizalmi alapú együttműködésre törekszenek,
  • pontos, ténybeli megfigyeléseken alapuló, objektív visszajelzéseket nyújtanak,
  • az extrovertáltaknál nagyobb sikerrel vezetnek olyan csapatokat, ahol a csapattagok alapvetően proaktívak és önállóak,

Mit tehetnek a szervezetek az introvertált kollégákért – a teljesség igénye nélkül:

  • ha visszatértetek teljesen az irodába, és nincs home office, a nyitott terek mellett legyenek olyan szigetek is a munkahelyen, ahol kicsit egyedül lehet lenni néha, és elmélyült munkát folytatni, (vagy csak kiengedni a gőzt),
  • ha csapatodban sok az introvertált, kettőnél több meetinget ne tegyél egy napra (jó, ezt egyébként se tedd, ha lehet),
  • ha már a meetingeknél tartunk: küldd át előre a témákat, hogy legyen idő előre átgondolni, ugyanez igaz a brainstormingra is – a probléma felvetése és az ötletbörze között legyen szünet,
  • támaszkodj kutató, analitikus készségeikre, kérd ki a véleményüket egy-egy döntésről négyszemközt- és meg fogod tudni részletesen, melyek az adott döntés kockázatai,
  • ne vedd a szívedre, ha sokan közülük jobban szeretnek írásban kommunikálni, mert így van alkalmuk végiggondolni, amit kifejezni szeretnének.

De leginkább segíts lebontani azt a mítoszt, ami az extroverzió felsőbbségét hirdeti.

Források: Susan Cain Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking,
https://www.businessinsider.com/adam-grant-explains-why-introverts-will-make-better-leaders-in-the-future-2019-2