Kompetencia-felmérés – nem csak iskoláskorú gyermekek körében

Kompetencia-felmérés – valószínűleg sok iskoláskorú gyermeket nevelő szülő hallotta az elmúlt napokban, hetekben ezt a kifejezést. Nem meglepő, hiszen mostanság zajlott az iskolákban a PISA-mérés. [Némi összegzés a Wikipédia jóvoltából: PISA = Programme for International Student Assessment, azaz „a nemzetközi tanulói teljesítménymérés programja”. A PISA monitorozó jellegű felméréssorozat, amely három területen (alkalmazott matematikai műveltség, alkalmazott természettudományi műveltség és szövegértés) vizsgálja a tanulók képességét. Célja elsősorban a mindennapi életben használható tudás vizsgálata. A mérés az iskolai tanulás során elsajátított ismeretekből és készségekből felépülő, az adott tudományterületen érvényes tudásra összpontosít.] A mindennapi szóhasználatban leginkább csak kompetencia-mérésként emlegetik, hiszen a meglévő, beépült készségek felmérést célozza. Izgága, érdeklődő, önismeretet kedvelő felnőttek joggal kérdezhetik, hogyan, milyen eszközzel lehet mérni az iskolapadot elhagyó felnőtt emberek készségeit, és ha lehet, van erre eszköz, akkor miért nem használjuk?

Szeretnék ezúton minden, ilyen gondolatokkal küzdő felnőtt-társamat megnyugtatni. Létezik ilyen eszköz, sőt – jobb helyeken – használják is. Ott, ahol fontos az emberek fejlesztése, ahol nem csak egy kipipálandó tétel a költségkeretben a tréningbüdzsé, ahol nem szeretik kilapátolni a pénzt olyan fejlesztésekre, amelyekre a munkavállalóknak igazából nincs is szüksége. Ott használják a kompetencia-felmérést, mint a meglévő, viselkedési szinten megjelenő készségek vizsgálatára alkalmas eszközt. Nem egy bonyolult dologra kell gondolni. Igazából egy – külső szem számára – egyszerű, ám jól átgondolt, és felépített kérdőívről beszélünk, amelynek kiértékelése, elemzése alapján mondható meg, hogy egy adott készséggel milyen mértékben rendelkezünk. Leginkább munkahelyi környezetben használják, jó esetben a fejlesztést megelőző (majd lezáró) szakaszban. Hasznos. Próbálják ki, ha alkalmuk nyílik rá! Nem bánják meg – simán felér egy önismereti kurzussal. :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..