Újratervezés

Múltkor vidéken tartottam tréninget. Hogy dolgomat megkönnyítsem, kollégától kértem kölcsön azt az okos kis szerkezetet, ami – jó esetben – időben jelzi, hogy mikor, merre kell fordulnom. Már utam végén jártam, mikor egy lezárt utcácska kapcsán egy gépies hölgyhang közölte velem: „újratervezés!”. Egyrészről boldogság töltött el (már régóta vártam, hogy egyszer hozzám szóljon egy ilyen figyelmes hang – na jó, talán azért, mert azelőtt sosem használtam GPS-t), másrészről elmerengtem a modern kor vívmányain: milyen jó is, hogy egy kis szerkezet ennyire rugalmasan képes kezelni a megváltozott körülményeket.

Másnap tréninget tartottam. Minden ment a maga menetében. 1. blokk: tréning, szünet. 2. blokk: tréning, kiadós ebéd. 3. blokk: tréni…kaja-kóma…! A jelenség mindenki számára ismerős – erősen küzdünk az ébren maradásért, miközben szemhéjunkra egyre erőteljesebben hat a gravitáció. Látván ezt résztvevőimen, éreztem, hogy az eredetileg eltervezett „forgatókönyvvel” nem fogunk eredményre jutni. És akkor beugrott a varázsszó: Újratervezés! A csoport éberségi szintjéhez igazítva az egyik feladatot teljesen másként közelítettük meg, mint az eredetileg szerepelt a terveimben. Az eredmény magáért beszélt: a csoport feléledt, addig nem látott aktivitással ugrott neki a megoldásnak, ami végül még a szünetre is jó témát szolgáltatott.

Mindeközben észrevétlenül elmosolyodtam. Az előző esti elmerengésem kapcsán hirtelen egy analógiát véltem felfedezni a GPS és a mindennapi emberi működés között. Ha tudjuk, hogy konkrétan hova szeretnénk eljutni, az utat megválaszthatjuk, azt szükség esetén bármikor újratervezhetjük. Nem szabad mereven ragaszkodnunk az eredeti elképzeléseinkhez, tudni kell alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, hiszen bizonyos esetekben csak ez vezethet megoldáshoz. (Elképzelem, annak a következményeit, ha azt a bizonyos gyakorlatot nem igazítom a csoport akkori állapotához, vagy azt, ahogy a mai napig kétségbeesetten ott állok a lezárt utcácska előtt, csak mert a GPS azt mondta… :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..